my world

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

arabský kôň

Arabský kôň je najstarší čistokrvný kôň na svete.Je dokázané,že sa vyvinul zo skupiny prehistorických divých koní,ktoré sa rozšírili po Aziii k Sterdnému východu.Kresby na skalách v južnej Líbyi datované spred 8000 rokov znázorňujú koňa veľmi podobného súčasnému arabovi.

Kne arabských beduínov sú najslávnejšie a púštna línia sa uznáva ako pôvodný alebo elitný arabský kôň.Beduíni potrebovali kone,ktoré by boli dostatočne odolné,aby prežili v drsnej púšti,a dostatočne krásne,aby mohli byť na ne hrdí.Výberovo šľachtili svoje kone niekoľko storočí,možno už pred 2000 rokmi. Kobyly sa vyberali vzhľadom na vytrvalosť a odvážnosť,žrebce vzhľadom na krásu a inteligenciu. Beduíni vždy prísne dbali na čistotu línie,mohli sa páriť len asilové (čisté) kone.Na šľachtenie plemena malo hlavný vpliv islamské náboženstvo.V 8. storočí sa islamská ríša začala rozpínať,prorok Mohamed zdôrazňoval,že je dôležité mať odolné,rýchle a v boji obratné kone.Učil svojich vstúpencov,aby venovali veľkú starostlivosť svojim koňom.

Rozšírenie ríše priviedlo Arabov do západnej Europy,kde sa čoskoro prejavila prevaha nad ťažnými vojenskými koňmi Europanov.Ked Mauri odišli zo španielska,arabské kone,kroté tam nechali,sa krížili s domácimi a vznikol nový typ bojového andalúzskeho koňa.

Schopnosti araba a jeho potomkov zvýrazniť vytrvalosť a obratnosť,jeho uvoľnené,vláčne pohyby a príjemná povaha mu získali veľkú popularitu pri zakladaní a zušľachťovaní plemien,takže má väčší vplyv na svetovú populáciu koní než krorékoľvek iné plemeno.Arabskú krv majú všetky teplokrvníky a niektoré chladnokrvníky,ale aj mnohé plemená poníkov.

Farba:ryšiak,hnedák,belko 

Výška:141-150cm 

Výzor:malá hlava,jemný pysk,hrebeňovitá šija,dlhé šikmé plecia,krátky chrbát,hlboké brucho,silný zadok,vysoko nasadený,oblúkový chvost,tvrdé suché nohy,krátke holenné kosti

Povaha:odvážny,inteligentný,hrdý,vytrvalý

Hlavné využitie:jazdectvo,zušľachťovanie iných plemien                                                               


kone | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014