my world

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

frízsky kôň

Frízsky kôň je jedno z najstarších europskych plemien. Jeho pôvod je neznámy,ale vieme,že istý typ ťažného koňa jestvoval vo frízsku v severnom Holandsku asi 3000 rokov predtým. Bol populárny u Rimanov,ktorý ho priviezli do Británie,kde prispel k rozvoju fellských a daleských poníkov. Bol populárny u rytierov,objavuje sa na maľbách mnohých starých holandských majstrov. V tých časoch bol pravdepodobne krížený s andalúzskym,arabským a berberským koňom. Vynikajúcou vlastnosťou je jeho rýchly klus s dobrou prácou predných nôh. Vpriebehu 19. st. sa využíval na zveľadenie iných klusáckych plemien.

Popularita pri plemenitbe,spojená s poklesom dopytu po pracovných koňoch spôsobila,že pred prvou svetovou vojnou jeho počty drasticky klesali, preto sa podnikli kroky k jeho záchrane s pomocou oldenburských žrebcov. Frízsky kôň sa ľahko cvičí,má teatrálnu pohyblivosť,preto je úspešný v súťažiach a v predvádzaní záprahov a v cirkusoch.

Farba:len vraník

Výška:150-159cm

Výzor:jemná dlhá hlava,hrebeňovitý krk,silný kompaktný trup,zaokrúhlený zadok,krátke nohy so štetkami,veľmi hustá hriva a chvost

Povaha:pokojný,ochotný,citlivý,aktívny v ťažkej práci

Hlavné využitie:záprah,drezúra


frízsky kôň | stály odkaz

Komentáre

  1. hmm
    ahoj plsy napis mi kde si zohnala tie fotky frizakov plosim napis co najrychlejsie
    publikované: 31.12.2007 12:03:42 | autor: livia (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. KOnE
    Tie kone su nadherne...vzdy som tuzila mat kona alebo aspon sa o nejakeho starat,ale peniaze musime davat do ovela dolezitejsich veci,kedze je moj brat na invalidnom voziku... doslova zavidim ludom,ktori maju kona...je to najkrajsie zviera ake moze byt...a ked budem dospela,tak ho mozno aj budem mat :D
    publikované: 28.01.2008 20:53:10 | autor: Lenka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. moj web!
    www.konska-skola.wbl.sk
    pozry aj moj web..tvoj je moc pekny!
    publikované: 30.10.2009 12:27:30 | autor: bosorka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Kôň
    Jeho pôvod je známi ! Vyšľachtený z Nízozemska. Inak ako ťažný kôň sa nevyužíva. Lebo je skôr na výstavy. S Holandskom to nemá nič spoločné. Klusácke plemená !? Oldenburský žrebci !? Inak sa najčastejšie využíva na drezúru. Niekedy je povolená aj malá hviezda. Niektoré jedince sa veľmi ťažko cvičia. Asi by si si mala najprv o tých koňoch niečo preštudovať až potom písať. Lebo sú tu samé hlúposti. O frízskych koňoch sa najlepšie číta v Koně a hříbata. Existuje aj arabofrízsky kôň , ktorý má 20 % z araba a 80 % z frizáka. A keď plemeno malo vyhynúť na obnovenie používali nejaké kočovné kone . Už si to nepamätám. Ale tak nejako.
    publikované: 18.07.2011 11:26:12 | autor: Petra (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Kôň
    A vieš že existuje shagya arab , arabský kôň , arabský plnokrvný kôň a arabský plnokrvník. A daj tu nejaký film o koňoch. Nie o nejakom hlúpom ERAGONOVI. Veď je to stránka o koňoch nie ?
    publikované: 18.07.2011 11:32:22 | autor: Petra (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. kôň
    Môžeš tu dať aj nádherné fotografie frízskych koní od SLAWIK.
    publikované: 18.07.2011 11:34:04 | autor: Petra (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014